Home » Madinspiration » Hvorfor bør du spise vegetarisk?
Vegetar

Hvorfor bør du spise vegetarisk?

kvinde holder kurv med madvare der kan indgå i en vegetar diæt
kvinde holder kurv med madvare der kan indgå i en vegetar diæt
Foto: Unsplash

Der er forskellige årsager til, at folk vælger at spise vegetarisk – og der er også mange gode grunde til enten at skære ned på kødet eller skære det helt fra og dermed leve plantebaseret. Læs her, hvorfor du bør spise mere vegetarisk – og hvordan du kan sikre, at du får den anbefalede mængde protein, jern og fedtsyrer gennem plantebaseret kost.

Sundhed

Plantebaseret kost kan forebygge en lang række sygdomme, f.eks. diabetes, hjertekarsygdomme, kræft, nyresygdomme og demens. Vegetarer har desuden ofte et lavere BMI og lavere blodtryk, da de generelt lever sundere.

Miljø

Hvis man ser på klodens alvorligste miljøproblemer – vandforbrug, vandforurening, skovrydning og udryddelse af dyre- og plantearter – så er kødspisning den største kilde til miljøproblemerne. F.eks. sluger produktionen af kød, mælk og æg knap halvdelen af verdens drikkevand.

Dyrevelfærd

Undersøgelser viser, at næsten halvdelen af veganere og vegetarer har dyrevelfærd som den primære grund til at undgå kød. Hvert år produceres der 60 milliarder dyr til verdens 7 milliarder mennesker. Samtidig er produktionen af kød, mælk og æg det, der spiller den største rolle for udryddelse af dyre- og plantearter. At skære ned på sit kødindtag vil altså have stor betydning for dyrevelfærden.

Nu har du fået et overblik over, hvad kødproduktionen betyder for din sundhed, miljøet og dyrevelfærden. Men kan man få de anbefalede mængder protein, jern og fedtsyrer gennem plantebaseret kost – og i så fald hvordan? Det giver vi dig et indblik i her.

Protein

Det er en myte, at man ikke kan få nok proteiner, hvis man lever plantebaseret. Man kan sagtens opnå det daglige proteinbehov gennem vegetarisk kost. Gode proteinkilder er f.eks. linser, bønner og kikærter. Men også quinoa, boghvede, chiafrø, hampfrø og soja er gode kilder til protein.

Jern

Vegetarisk kost indeholder lige så store mængder jern som ’normal’ kost. Faktisk viser studier, at indtaget af jern er større på en plantebaseret kost. Eksempler på plantebaserede fødevarer, der er rige på jern er; sorte bønner, cashewnødder, røde bønner, linser, havregryn, rosiner, kikærter og fuldkornsbrød.

Fedtsyrer

Hvis man ikke spiser fisk, som ellers er en stor kilde til omega-3-fedtsyrer, så er der en række plantebaserede kilder, hvor man kan få sin fedtsyrer fra f.eks.; valnødder, soja, græskarkerner, chiafrø og hørfrø. Omega-3-fedtsyrer er vigtige, da kroppen ikke selv kan producere det, og derfor skal det indtages via mad eller kosttilskud.

Next article