Skip to main content
Home » Madinspiration » Rune-Christoffer Dragsdahl: “Hvert eneste måltid gør en forskel”
Vegetarisk

Rune-Christoffer Dragsdahl: “Hvert eneste måltid gør en forskel”

lækker mad der gør en forskel
lækker mad der gør en forskel
Foto: Unsplash
avatar

Rune-Christoffer Dragsdahl

Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening

56 % af danskerne tilkendegiver, at de gerne vil spise mindre kød.

Skrevet af Stine Camilla Jensen

Måske er du en af dem, der går og overvejer at spise mindre kød eller helt overgå til plantebaseret kost? Hvad enten det er af etiske, sundheds- eller miljømæssige årsager, er der mange grunde til at føre de gode intentioner ud i livet.

Eksempelvis skriver Fødevarestyrelsen, at videnskabelige undersøgelser tyder på, at vegetarisk kost, sammenlignet med vestlig gennemsnitskost, nedsætter risikoen for kroniske sygdomme såsom hjertekarsygdomme, type-2 diabetes og visse former for kræft.

Samtidig er animalske fødevarer en af de to ressourcer, der globalt set belaster miljøet mest.

Tænk i bælgfrugter

Generalsekretær for Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, anbefaler, at man særligt fokuserer på bælgfrugter såsom linser, kikærter og bønner, når man skal finde alternativer til kød. ”Bælgfrugter giver mæthedsfølelse, og de har et højt indhold af kostfibre, vitaminer, mineraler og protein. Supplér med grøntsager og af orientalske krydderier, så har du uendelig mange variationer af plantebaserede retter, som smager fantastisk.”

Grønne alternativer

I takt med at flere og flere vælger plantebaseret kost til, fyldes supermarkedernes køle- og frysediske op med alternativer, som er med til at gøre det nemmere at vælge det kødfrie alternativ. Prismæssigt er de grønne alternativer på niveau med kød, og så er de ideelle til en travl hverdag, når man samtidig vil gøre en forskel – for sig selv, dyrene og klimaet.

Myter om plantebaseret kost

Selvom udviklingen viser en stor stigning i antallet af personer, der spiser mindre eller ingen kød, så lever myterne om plantebaseret kost stadig. De mest velkendte myter går på, at plantebaseret kost er kedelig, at man ikke bliver mæt, og at man ikke får protein nok. Rune-Christoffer Bech Dragsdahl afliver dog myterne på stedet.

”Faktisk viser studier, at bælgfrugter mætter bedre end kød bl.a. pga. højt proteinindhold. Og den med at vegetarisk mad er kedelig, den køber jeg ikke – det handler blot om at bruge lækre krydderier, ligesom man gør i kødretter.”

Som en sidste pointe tilføjer Rune-Christoffer Dragsdahl: ”Det vigtige er ikke, hvem folk er, eller hvilken betegnelse de bruger om sig selv, men derimod hvad de gør. Hvert måltid betyder noget og gør en forskel.”

Next article