Home » Opskrifter » Smørrebrød: Herlig, nem og billig aftensmad
Smørrebrød

Smørrebrød: Herlig, nem og billig aftensmad

Oscar Davidsen
Oscar Davidsen

Mange familier har en travl hverdag, hvor aftensmaden gerne skal være nem og hurtig at lave. Få her inspiration til hvordan du kan bruge dine middagsrester til at lave et lækkert stykke smørrebrød – det er både herlig, nem og billig mad.

Hvis du spørger Oscar Davidsen, findes der ingen grænser for, hvad du kan putte på et lækkert stykke groft rugbrød. Selv mener han at have prøvet alverdens mulige stykker smørrebrød – lige bortset fra en enkel – nemlig med spaghetti og kødsovs. Det har hans søn til gengæld prøvet, og Oscar Davidsen forsikrer da også, at han skal prøve det en dag.

”Som vi siger her i Huset Davidsen: Det er kun dig selv og din fantasi, der er begrænsningen. Du kan komme alt på smørrebrød – det er bare med at eksperimentere.”

Stor variation

Oscar Davidsen er femte generation i Huset Davidsen og driver i dag den legendariske frokostrestaurant Ida Davidsen, og man kan roligt sige, at han har smørrebrød i blodet. ”I min familie er der hver eneste fredag smørrebrød til middag. Fredagen er hellig, og alle elsker den tradition.”

Hvis du nu tænker, at smørrebrød må blive kedeligt og ensformigt i længden, så tager du helt fejl. Menukortet i frokostrestauranten varierer alt efter sæson, men alt i alt rummer det mellem 280-290 forskellige stykker smørrebrød, så der er ingen fare for, at det bliver kedeligt.

Nu hvor sommeren og grillsæsonen er over os, anbefaler Oscar Davidsen, at man gemmer sine rester fra grillen f.eks. en lækker steg, kyllingebryst eller grillpølser, som alt sammen kan bruges til at lave lækre smørrebrødsmadder.

Reducerer madspil

Ikke nok med at smørrebrød er lækkert, nemt at lave og billigt, så er det også perfekt mod madspild, da du kan bruge alle slags rester til rugbrød. Tænk ud af boksen, vær ikke bange for at prøve noget nyt og eksperimenter med det, du har liggende i køleskabet. På den måde kan du undgå madspild, som både er dyrt og dårligt for miljøet.

Sådan kan du bruge dine madrester:

  • Har du et stykke kyllingebryst tilbage fra dagen før, så skær det i tynde skiver, tilføj lidt kold bearnaisesovs, karamelliseret løg og frisk koriander, så har du en fantastisk lækker mad.
  • De fleste griller pølser i løbet af sommeren. Gem resterne i køleskabet, og lav en pølsemad. Tilføj lidt kartoffelsalat og sprøde løg, så har du en skøn sommermad.
  • Torskerogn er fast inventar hos de fleste familier. Steg nogle skiver i smør på panden, tilføj citronsaft, remoulade eller en kryddermayonnaise. Pift den op med koriander, kaviar og pickles på toppen, hvis du har lyst.
  • Rester af flæskestegen kan også bruges til et skønt stykke smørrebrød. Hvis du vil pifte den op, kan du tilføje friske æbler, bløde løg og lidt varm sovs fra dagen før.
  • Hvis du ønsker en ekstra delikat mad, er friskpillede fjordrejer med friske hvide asparges og persille en fantastisk spise. Alternativt kan du erstatte fjordrejerne med grønlandske rejer, og så har du en nem og lækker forret.
Next article