Home » Tips og Tricks » 10 madvarer, der booster din hjerne
Mad til hjernen

10 madvarer, der booster din hjerne

kvinde i yogastilling
kvinde i yogastilling
Foto: Unsplash

Det kan næsten lyde for godt til at være sandt. Men sunde madvarerholder din hjerne i topform. Du kan gennem sunde og lækre råvarer spise dig klogere og til et større overblik og koncentration.

Selvom hjernen kun udgør ca. 2 pct. af din samlede vægt, forbruger den omkring 20 pct. af den energi, som din krop producerer. Derfor er det vigtigt, at du fodrer den med masser af god energi.

Se her hvilke 10 råvarer, der booster din hjerne.

Fisk

Fisk er sprængfyldt med omega-3-fedtsyrer, som er nødvendige for din hjernefunktion. Derudover får du både D-vitamin, jod og selen gennem fisk. Det er alt sammen næringsstoffer, der er med til at holde hjernen skarp og sund.

Valnødder

Valnødder indeholder både omega-3-fedtsyrer og E-vitamin, der er en vigtig antioxidant. Studier viser, at jævnligt indtag (en håndfuld om dagen) af valnødder styrker hukommelsen og indlæringsevnen.

Chokolade

Kakao og mørk chokolade med mindst 70 pct. kakaoindhold indeholder flavonoider. Det er en type antioxidanter, der har betydning for hjernens sundhed. Flavonoiderne øger blodgennemstrømningen i kroppen og hjernen, så den får mere næring og ilt. Men husk at begrænse mængderne, da chokolade har et stort kalorieindhold.

Bær

Alle de små lækre bær såsom blåbær, gojibær, brombær og hindbær er fyldt med flavonoider og antioxidanter. De øger blodgennemstrømningen i hjernen og beskytter den mod åreforkalkning. Det er godt for både din hukommelse og indlæringsevne.

Bælgfrugter

Kikærter, bønner og linser indeholder masser af protein og gode mængder af fibre. Derudover er kulhydraterne i dem komplekse og langsomme, der medvirker til at give dig et stabilt blodsukker og holder dig mæt længe.

Grøntsager

Alle slags grøntsager – men særligt de grønne, er den bedste benzin til hjernen. Grøntsager er fyldt med gode vitaminer, mineraler og fibre. Det øger blodgennemstrømningen og tilførslen af ilt og næring til din hjerne med op til 20-25 pct. Det kan både mærkes på præstationsevne og velbefindende.

Kål

Kål er fyldt med gode sager – og C-vitamin er én af dem. Undersøgelser har vist at C-vitamin mindsker stressniveauet hos personer, der skal præstere mentalt. Kål er desuden rig på antioxidanten lutein og indeholder zeaxanthin. Det er en kombination, der vil øge hukommelsen og give en bedre hjernefunktion.

Gurkemeje

Gurkemeje bekæmper inflammationer i kroppen, og er derfor godt mod forkølelse og lignende. Derudover beskytter gurkemeje hjernen mod demens og stimulerer produktionen af nye hjerneceller.

Grøn te

Grøn te indeholder både koffein, teofyllin og teobromin. Disse stimulerer nervesystemet, modvirker træthed og skærper din opmærksomhed. Derudover hæmmer grøn te produktionen af de proteinstoffer, der giver demens og Alzheimers. Grøn te er altså lidt af en vidunderdrik, og du kan roligt drikke et par kopper om dagen.

Vand

Vand er om noget vigtigt for, at vi kan fungere. Størstedelen af kroppen – herunder hjernen – er væske. Du vil føle dig langt skarpere og friskere, hvis du sørger for at holde dig velhydreret. Drik derfor rigeligt med vand hver dag.

Next article