Skip to main content
Home » Tips og Tricks » Drik dig sund med juice
Juice

Drik dig sund med juice

Rødbedejuice står fremme i glas
Rødbedejuice står fremme i glas
Foto: Unsplash

Har du problemer med at nå op på de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen? Drik dig sund med et glas juice om dagen.  

Et glas juice om dagen er en smart genvej til at nå dagskvoten af den anbefalede mængde frugt og grønt – og de flydende vitaminer og mineraler kan laves eller købes i uendelige varianter.H

Lav din egen juice

Det eneste det kræver for at lave din egen juice, er en juicepresser og en masse friske råvarer. Der er nærmest ingen begrænsninger for, hvad du kan putte i en juice, men et godt råd er at dele det op i farver, så du f.eks. laver en orange, rød og grøn juice.

Når du presser din juice med en juicepresser, udnyttes råvarerne fuldt ud, fordi skrog og indmad også presses med, og netop derfor kan en juice sagtens erstattet noget af din daglige dosis af frugt og grønt.

Det er vigtigt, at du presser juicen i en juicepresser, da du vil gå glip af de fleste fibre og får langt færre vitaminer og flavonoider, hvis du f.eks. nøjes med en citruspresser. De fleste sunde plantestoffer og fibre sidder nemlig i frugtens faste dele.

Drik gerne juicen umiddelbart efter, du har presset den, da frugt og grøntsager hurtigt taber en stor del af antioxidanterne, så snart de er brudt. Udover en masse immunforsvarsstyrkende antioxidanter er juicen fyldt med opkvikkende og langsomme kulhydrater, som giver energi til hele dagen.

Sådan køber du den rigtige juice

Når du ikke har tid til at presse din egen juice eller bare har lyst til et lettere alternativ, findes der i dag mange gode juice i de fleste supermarkeder, som du kan købe, der kan være ligeså sunde, som dem du selv presser. For at sikre så sund en juice som muligt, kan du kigge efter følgende:

 • Er din juice frisk?
  • Du kan kigge på, om juicen er friskpresset eller kommer fra koncentrat. Når juice er fra koncentrat, er saften fra råvarene blevet varmebehandlet. Mange af de vigtige vitaminer som frugt og grøntsager er fulde af, dør i processen, fordi de ikke kan overleve opvarmningen.
 • Gå efter kort holdbarhed
  • Hvis juicen kan holde sig lang tid, er den blevet pateuriseret. I pasteuriseringen varmes saften op i processen – og så mister juicen mange af de gode vitaminer og mineraler. Så gå efter juice med kort holdbarhed – og gerne koldpresset.
 • Tjek fiberindhold
  • De varianter, der er frugtkød i, giver dig op til halvdelen af de fibre, som oprindelig var i frugten.
  • Ufiltreret juice har også vist at være sundere end filtreret juice.

Opskrifter

Orange juice

400 g gulerødder

2-3 appelsiner

2-3 æbler

4 cm. frisk ingefær

2 tsk. hasselnøddeolie

Rød juice

2-3 æbler

1 stor rødbede

4 gulerødder

2 cm. ingefær

En halv citron

Grøn juice

1 agurk

1 håndfuld spinat

2 håndfulde grønkål

3 stilke bladselleri

1 lime uden skræl

Next article