Home » Tips og Tricks » Tag dine børn med i køkkenet
Børn og mad

Tag dine børn med i køkkenet

far har taget børn med i køkkenet
far har taget børn med i køkkenet
Foto: Unsplash

Det kræver lidt længere tid, og det sviner lidt mere, men det er både sjovt, hyggeligt og lærerigt for dine børn at være med i køkkenet.

Dine børn kan komme med i køkkenet fra de er helt små. Allerede fra 2-årsalderen vil de synes, at det er sjovt at være med til madlavningen. Giv dem for eksempel til opgave at vaske tomaterne og tørre dem. Når de bliver ældre, kan de f.eks. hjælpe med at ælte bolledejen og vende frikadellerne.

Det er vigtigt at madlavningen er sjov, og det skal være på børnenes præmisser. Derfor skal du kun tage børnene med i køkkenet, når tiden og overskuddet er til det. Det tager nemlig både længere tid, er mere besværligt og sviner mere. Derudover handler det om at droppe perfektionismen og være ligeglad med at osten bliver klumpet fordelt på pizzaen, eller at agurk-ternene er skåret skævt ud. Hvis børnene får succesoplevelser i køkkenet, så får de lyst til mere. Og selvom det tager lidt længere tid til at starte med, kan det hurtigt blive til en stor hjælp og fornøjelse for hele familien.

Køkkenhygiejne og børn

Det er vigtigt at du lærer børnene de grundlæggende regler om hygiejne, inden madlavningen starter. Børnene skal lære at vaske hænder før madlavningen, men også imellem urene og rene processer, efter toiletbesøg og efter nysen og hosten.
Børnene skal også lære, at man ikke putter fingrene i mund, næse og hår, mens man er i køkkenet at holde forskellige råvarer adskilt, og at man ikke smager på fx råt kød, dej og lignende.

3 tips til når du har børn med i køkkenet

1. En ting ad gangen

Børn skal gerne have veldefinerede opgaver, som kan løses en ad gangen. For eksempel at slå et æg ud, skære agurk ellers smelte smør på en pande. Det er vigtigt, at du vælger opgaver, der passer til dit barns alder og evne, så de bliver udfordret lidt, men uden at de mister overblikket eller lysten til at være med.

2. En god børnekniv

Indtil børnene er store nok til at bruge rigtige knive, er køkkenredskaber i børnestørrelse en god idé. Det giver barnet fornemmelsen af at have en vigtig rolle, og de kan snitte løs uden frygt for, at der ryger en finger.

3. Smag, duft og snak om maden

Tal om maden, duft til krydderierne og smag på maden undervejs. Sæt en masse ord på den mad i laver, og fortæl dit barn om de råvarer I bruger. Det er lærerigt og sjovt.

Next article