Home » Madinspiration » Tag udfordringen op: Spis mere vegetarisk og vegansk
Mindre kød i hverdagen

Tag udfordringen op: Spis mere vegetarisk og vegansk

Foto: Unsplash.com
avatar

Rune-Christoffer Dragsdahl

Generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening

Du skal i hvert fald smage på det!” Sådan lyder det tit, når vi præsenterer nye retter eller nye råvarer for vores børn. Men hvad med os selv? Hvor gode er vi egentlig selv til at prøve noget nyt? Der er stigende fokus på, at vi skal spise vegetarisk og vegansk – men har du prøvet det?

Man siger, at man skal smage en madvare mindst otte gange, inden man kan sige, om man kan lide den eller ej. Det gælder ikke bare kogt broccoli og stegt lever, men også mange af de veganske og plantebaserede produkter, der dukker op i supermarkederne i disse år. Og der er god grund til at prøve at sætte tænderne i disse produkter, for har man først fået smag for dem, er der mange gode gevinster at hente. Det fortæller Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening:

”For bare få år siden var udvalget utroligt begrænset, men i dag er der en række vegetariske og veganske alternativer. Det gælder både ferske og frosne varer, ligesom der også er et fint udvalg indenfor både færdigretter og pålæg. Og vi arbejder på, at få supermarkederne til at øge udvalget.”

Hvorfor vælge den traditionelle frikadellefars fra?

”Danskerne har et af verdens højeste kødforbrug, og vi spiser langt mere rødt kød, end vi har brug for. Helt præcist 900 gram. Om ugen! Det er næsten dobbelt så meget, som Sundhedsstyrelsens anbefaling på 500 g. Samtidig anbefales det, at vi spiser mindst 600 gram frugt og grønt om dagen – og her er de plantebaserede alternativer en glimrende måde, at snige en masse ekstra grønt ind. Og gerne linser, bønner og kikærter, der er rige på både protein, zink, jern og calcium, som mange er bange for ikke at få nok af,” forklarer Rune-Christoffer.

Det ville derfor ikke blot være godt for vores helbred, hvis flere af os erstattede kød enten helt eller delvist. Det ville også godt for miljøet og klimaet. Undersøgelser vist, at en plantebaseret kost, kan reducere CO2-udledningen fra vores fødevareforbrug med helt op til 73%* og reducere vandforbruget med 1/3.

Spiser du hummus, er du godt på vej

Rune-Christoffer er heller ikke i tvivl om, at flere nok skal få øjnene op for plantebaseret kost, for i virkeligheden har vi allerede taget dele af den til os.

”Tænk bare på hummus, som er baseret på kikærter. Det er nemt, det er tilgængeligt, og det indgår manges kost, fordi vi i sin tid gav det en chance.”

Ifølge ham skal vi derfor blive bedre til at prøve noget nyt. Dermed ikke være sagt, at man skal skifte alle sine yndlingsråvarer ud med veganske, men i stedet begynde i det små.

Veganske alternativer til pasta

”Der findes et glimrende alternativ til almindelig pasta, f.eks. skruer lavet af sojabønner, kikærter eller linser. Det tilberedes ligesådan, men mætter fem gange mere og smager skønt med tomatsauce. Fordelen er, at når man har spist en portion, så er man ikke bare mæt – man har også fået et god mængde af de daglige grøntsager samt en række vigtige vitaminer og mineraler.”

Han anbefaler derfor, at man prøver sig frem. F.eks. med plantefars i stedet for oksefars i burgeren og linsemel i stedet for en del af det formalede, hvide mel i brødet eller kagerne. Og så er det bare at smage sig frem. Gerne op til otte gange!

Kilde: Oxford University, Agroscope (det schweiziske institut for landbrugsforskning).

.

Next article