Home » Madinspiration » Fremtidens mad udfordrer danskernes sundhed og madkompetencer
Madkultur

Fremtidens mad udfordrer danskernes sundhed og madkompetencer

Thomas Rode med sort, levende høne i armene
Thomas Rode med sort, levende høne i armene
Thomas Rode, Kok og tidligere køkkenchef på Kong Hans

Danskernes fødevare- og madkultur er i hastig forvandling med ’convenience food’, ønsker om dyrevelfærd, økologi og bæredygtig mad samt øget fokus på grøntsager. Kokken Thomas Rode giver her sit bud på fremtidens mad. Som inspiration til sommerretten kaster han en masse grøntsager på grillen.

”Hovedtendensen er helt klart på ’convenience food’, og det vil uden tvivl forsætte pga. nemhed og bekvemmelig. Men det gør, at man overlader egen sundhedsmæssige skæbne til andre, hvilket kræver ret stor tillid. I den proces forsvinder både evnen til selv at lave mad og sikkerheden for, hvad det egentligt er, man spiser,” siger Thomas Rode.

Han ser ’convenience food’-bølgen som bekymrende rent sundhedsmæssigt, og det vil kun ændre sig, hvis forbrugerne for alvor kræver at få ordentlig næringsrig kost.

For nyligt så jeg en convenience veganer-røræg med en liste på 20 tilsætningsstoffer. Hvad er nu det for noget?

Thomas Rode, Kok

”Får man en samvittighedsfuld convenience-produktion, så er der ikke noget problem bortset fra det ærgerlige i, at folk ikke prioriterer at lave mad selv. Men som det er nu, er det ikke godt. Tag nu f.eks. røræg: Når man laver røræg derhjemme, er det blot lidt fedtstof, æg, salt og peber. For nyligt så jeg en convenience veganer-røræg med en liste på 20 tilsætningsstoffer. Hvad er nu det for noget?” spørger Thomas Rode retorisk.

Madlavningskompetencer i frit fald

Danskernes faldende madkundskaber påvirker bl.a. også en ellers udmærket tendens i tiden, som så ikke kan få fuld effekt: At undgå madspild.

”Mht. at bruge det hele af en grøntsag kan man med f.eks. en broccoli lave rå salat eller puré af stokken og stege buketterne. Men så længe de nye generationer ikke lærer at lave mad og får den kompetence, så sker der ikke noget på den front. Det batter ikke noget,” siger Thomas Rode.

Et andet område, der ikke ’batter noget’ endnu, er den tiltagende opmærksomhed på bæredygtig mad, økologi, klimaaftryk og dyrevelfærd, som Thomas Rode mest ser som tomme gryder, der bare buldrer løs.

”Alle siger, de vil have kvalitet, økologi og bæredygtig mad, men der er ingen, der vil betale for det,” slår han fast.

Grøntsager vinder plads på tallerkenen

En udvikling, der er sat i gang, er, at folk er mere fokuserede på grøntsager end tidligere, og at lade grøntsagerne fylde mere på tallerkenen er en utvivlsomt god tendens, påpeger Thomas Rode.

”Lige nu kører det dog helt op med klima og veganisme. Men det er to forskellige ting. Der er helt sikkert kommet større fokus på grøntsager og større bevidsthed om dyreopdræt og kødtyper. Måske kommer vi generelt til at spise mindre kød og skrue op for grøntsagerne,” siger han og fortsætter:

”Men tingene skal hænge sammen. Animalsk fedt og kød af den rigtige beskaffenhed er den bedste kilde til proteiner. Det er måden, dyrene processerer grøntsager og urter og græs i kroppen, der gør det lettere optageligt for os, når vi spiser det. Det er symbioserne, man må kigge på, så fremtidens mad og løsninger kan finde en balance via intelligente genveje. Det er fint nok at blive veganer, men man må bare finde ud af, hvordan man så på anden vis får de næringsstoffer, man har brug for. Det vil skabe problemer at fravælge nogle af de vigtigste næringsstoffer, som menneskekroppen har brug for.”

Han mener, at følgesygdomme fra veganismen måske kommer til at overstige de problemer, vi kender fra indtaget af sukker, dårligt fedt og fastfood.

Lækre og smagfulde grøntsager på sommergrillen

Når der skal grilles, tænker de fleste på kød og savner inspiration til sommerretten, når det drejer sig om grøntsager.

”Mange grøntsager egner sig til at grille og kan gøres lige så lækre og indbydende som kød. Det gøres let ved at bruge en god olivenolie, krydre med en karryblanding og pifte det op med krydderurter fra haven eller altankassen,” siger Thomas Rode.

Yderligere kan man purere broccoli, blomkål, græskar, selleri eller auberginer, og derved nemt få noget godt at dyppe maden i – og noget andet end barbecue-sauce eller ketchup, hvor halvdelen består af sukker.

”Gør et græskar eller blomkål mørt ved lav temperatur på grillen, smid det i blenderen med olivenolie og grillet hvidløg og chili, og lav en god glat puré. Til sidst justeres smagen med hvidløg, chili og citronsaft. Også børn vil elske at dyppe grillpølsen i det,” fremhæver Thomas Rode.

Ud over smagen er fordelen, at hver gang man tager en pureret grøntsag ind i stedet for ketchup, så får man gode næringsstoffer. Også sommersalaten kan laves såre simpelt.

”Vend en masse krydderurter – ikke bare lidt, men hele bundter! – i salaten med olivenolie, citronsaft, salt og peber. Der skal ikke andet til,” slår Thomas Rode fast.


Next article