Home » Tips og Tricks » Sådan laver du den perfekte filterkaffe
God kaffe

Sådan laver du den perfekte filterkaffe

Henrik Frellsen dufter til kaffe på et kaffelager
Henrik Frellsen dufter til kaffe på et kaffelager
(Foto: Morten Bak)
avatar

Henrik Frellsen

Formand for Dansk Kaffeinformation

Det lyder måske fjollet, men der er faktisk en hel del, man skal være opmærksom på, hvis man vil have det meste ud af kaffebønnerne.

Der er ingen tvivl om, at danskerne elsker kaffe. En opgørelse viser, at vi i 2018 indtog mere end 4,2 milliarder kopper kaffe, eller 11,6 millioner kopper om dagen.

Selvom mange hjem efterhånden er udstyret med espressomaskiner, er vi stadig mest til filterkaffe, og vi har hver vores særegne fremgangsmåde, når den skal brygges. Nogle har top på kaffemålet, andre stryger det, og de fleste er formentlig ganske tilfredse med udfaldet.

Men vil man sikre sig, at man laver den helt perfekte kop filterkaffe, er der nogle ting, man skal have for øje. Det mener Henrik Frellsen, der er formand for Dansk Kaffeinformation.

”Først og fremmest må man erkende, at der er en sammenhæng mellem pris og kvalitet, men uanset hvilken kaffe, man brygger, bør man følge nogle retningslinjer,” siger han.

Guide til den gode filterkaffe

Først og fremmest skal man sørge for, at kaffemaskinen er ren, og at den er udstyret med et ordentligt varmelegeme. Er legemet for varmt, bliver kaffen nemlig brændt.

Vandet skal være friskt og koldt, og temperaturen skal være på 92-96 grader, når kaffen brygges. På den måde trækker man mest mulig smag ud af kaffebønnerne, uden at kaffen bliver besk.

Det er heller ikke ligegyldigt, hvor hurtigt vandet løber gennem maskinen. 5 minutter er optimalt for at opnå balance i smagen.

Vil man være sikker på at dosere korrekt, er det en god idé at veje kaffen frem for at bruge kaffemål. 7 gram kaffe per kop giver det bedste resultat.

Undgå disse faldgruber

Foruden at følge retningslinjerne er der også nogle meget udbredte faldgruber, man skal undgå, hvis man vil servere en god kop filterkaffe.

”Når folk har et dårligt forhold til filterkaffe, er det ofte, fordi de har fået serveret kaffe, som har stået for længe på varmepladen. Så bliver den nemlig hurtigt brændt og bitter. Hæld kaffen på en termokande, hvis ikke den skal drikkes med det samme,” siger Henrik Frellsen.

Og så er der opbevaringen. Kaffe er klart bedst, når den er friskmalet, og når først der er hul på posen, skal den helst forbruges inden for et par uger.

”Klip et lille hul i posen, luk den så hurtig til igen og læg den i en tætsluttende beholder. Hæld aldrig kaffen over i en anden beholder, så går det nemlig hurtigt ud over smagen, og det er så ærgerligt at invitere gæster på dårlig kaffe,” siger Henrik Frellsen.


Next article